een fijne zaterdag en een mooi weekend . . .


Of we dat ook gaan krijgen wat ik in de titel hier neerzet, is nog maar de vraag.  Ze voorspellen voornamelijk regen en ook onweer met een donderslag hier of daar, het kan dus allemaal in deze periode van het jaar.

Zo moet ik er nog bij vertellen dat het steeds de laatste zondag van april degelijk koud kan zijn, gewoon omdat we steeds dan kermis hadden in het dorp waar ik opgegroeid ben.  En als kind kan je dat dan vrij goed herinneren, het was dan meestal wel na Pasen maar die zomerkledij kon je dan nog het beste van alles in de kast laten hangen !  Ja, zo was het toen en zo kan het nu ook nog zijn.  Maar ik kijk weeral zoveel terug naar vroeger, hoe het toen was, was het dan beter, neen, het was gewoon anders, veel eenvoudiger en misschien wel beter ook maar wat is beter eigenlijk ?!  Is dat de kinderen laten opgroeien met die digitale dingen allemaal of is het de kinderen laten spelen ?!  Ik kies dan voor het spelen, is het niet zo dat het toen toch meestal ook ging over brood en spelen, eten en drinken, of heb ik het mis ?!

Want wat deden de mensen met kermis, hun bovenstebeste beentje voorzetten, de familie lekker eten voorzetten, de kinderen laten spelen op de kermis met wat er te spelen viel voor hen, de ouderen die trokken naar de café of naar een danstent in vroeger dagen . . . en dat was het zowat.  De dag er na teerden we nog wat verder op dat gegeven en genoten na van wat er geweest was.   Soms was het dan ook nog koers in de gemeente maar veel verder ging het niet.  Dat waren dan feesten waarbij iedereen zowat uit de bol ging, ofwel thuis of ergens buiten huis, het kon van alles zijn maar er was telkens wel iets speciaal bij waarvan je zowel als oudere of als jongere kon genieten, ook de kinderen maar dat bleef meestal bij wat snoep, een stukje speelgoed gaan vissen bij de eendjes en zo van die dingen.

Met zulke dingen moesten wij het stellen en met die dingen waren wij toen blij, al was het soms niet echt van harte.  Zo ben ik met mijn vader eens mee gereden naar de cross in Kessel-lo, het regende bijna de hele tijd en we waren doornat toen we thuis waren, onze mantels en kledij moest zeker een dag of twee drogen voordat het weer wat toonbaar was.  Maar we genoten, al was de weg naar huis toe echt geen pretje, dat weet ik nog, een dikke tien kilometers rijden door die regen en wind, en dat op tweede paasdag, neen, voor mij hoefde dat al niet meer !  Hoe oud ik toen was, twaalf, veertien, ik weet het niet meer, ik weet wel dat ik dat kleed van mijn plechtige communie droeg onder mijn wintermantel en dat was toen een donkerblauwe duffelcoat met lederen sluiting, houtjes-touwtjes dus als dat jullie nog wat zegt !? 

Ja, het is allemaal een tijd geleden maar dat waren toen de tijden, nu is het allemaal vanzelfsprekend als de mensen iets anders doen dan we gewoon zijn van te zien, niemand kijkt daar nog verbaasd van op.  Maar toen was het heel wat anders, toen was het nog het "vroeger van uit onze jeugd" en dat was een mooie tijd, al waren er andere gebeurtenissen die we nu niet meer meemaken , die nu gewoon niet meer kunnen omdat alles is veranderd.

Ach ja, die regen roept dan zulke beelden bij een mens terug op.  Maar regenen mag het van mij wel al is het jammer dat dit net tijdens de dag moet gebeuren, alleen is het nodig voor onze ondergrond blijkbaar.  Hoe ze daar dat volume aan regen noteren of bepalen weet ik niet maar er zit nog wat te weinig in de ondergrond om een zomer door te komen.  Zeker als het dan weer zo'n schrale en droge zomer wordt als vorig jaar, dan verdampt al dat water als sneeuw voor de zon.  En om over die sneeuw te spreken, die hebben we dit jaar ook niet gehad dus daardoor kon ook de watervoorraad niet worden aangevuld !

Wanneer het goed is voor de groei van planten en dieren, dan moet een mens daar geen stokje voor steken en het weer nemen zoals het komt, we hebben er toch niks aan te zeggen.  Maar het is wel zo dat de meeste mensen liever mooi weer zien dan regenweer maar het ene kan nu eenmaal niet zonder het andere en als er dan watertekort komt voor de planten en dieren dan moeten we dat vroeg of laat ook wel eens bekopen.  Dus wat liever de regen zien komen als het nodig is en ons tevreden stellen met het weer dat we hebben.  Als we met vakantie zijn dan kunnen we het weer ook niet kiezen, wel de streek waar je naartoe gaat en dan kies je beter voor een warmere regio dan eentje waar het veel regent !  Maar deze twee dingen zijn verschillend van mekaar en hebben met mekaar niet veel te zien.

Dus is het hier genieten wanneer de zon haar laat zien en als het regent troosten we ons met andere dingen hier binnen op een plek waar het steeds aangenaam is om te vertoeven.  Maak er maar het beste van in dit weekend en geniet want de komende dagen zien er niet echt veel beter uit.  

Dus op naar andere weer en beter maar vergeet vooral niet te genieten van wat je wel hebt !

Reacties

  1. Hahaha , ja de herinneringen aan de Goede Week en Pasen zijn totaal anders dan die van de kinderen de dag van vandaag hé Chris! Maar op een paar vervelende dagen na ( zoals Goede Vrijdag waar we meer in de kerk op ons knieën zaten dan iets anders) waren het toch schone tijden! Soit, wat voorbij is, komt nooit terug en zolang het in onze bovenkamer nog goed zit en we eraan kunnen terugdenken is het ok. Hier miezert het al gans de dag maar buien of zon , het speelt geen rol ik kom je gewoon een aangename zondag wensen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Genieten jullie ook nog maar van de rest van deze dag, heb vandaag al dapper gewerkt : 5 kilo asperges gekuist en in de diepvriezer gestoken, we moeten er dit jaar vroeg bij zijn om er in te doen. Morgen hebben wij ook nog een feest en ja, veel tijd hadden we niet dus zijn we er maar in gevlogen van deze morgen, heb nu wat uitgeblazen in de zetel, mag ook wel want die rug speelt op en als ik morgen lang op een stoel moet zitten, is dat ook weeral niet goed maar we slaan er ons wel door. Gaat het niet snel dan zal het trager gaan maar gaan zullen we ! Als er te vieren valt zijn we er graag bij, ook gisteren de verjaardag van onze kleinzoon gevierd en het was dan ook laat toen we weer terug thuis waren, 't zijn vermoeiende dagen. En als dit achter de rug is dan wil ik nog wat bloemen halen om mijn bakken te vullen voor op ons balkons, en dan nog eens kuisen hier binnen want ook dat is achterwege gebleven. Geniet er nog van !

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fijn weekend !

weekend !!!