Wapenstilstand

Ja, het is weeral zover, we zijn vandaag 11/11/2017, weer een dag dat we de wapenstilstand herdenken.  Ondertussen is daar overal al wel over gepraat en geschreven en komt dit in de openbaarheid, in de media en weten we er meer van dan dat het vroeger was.  Maar toch weet een mens er niet echt het fijne van, dat ondervind ik dan vaak bij mezelf maar ook bij anderen, ze vragen zich vaak af waarvoor was dit nu allemaal ?!
Of ook alles juist is wat er wordt over verteld weet ik ook niet maar ik vermoed dat het meeste toch klopt.  En zo ging ik dan even kijken bij Wikipedia, de site waar ik toch wel vaak eens ga kijken naar de uitleg over bepaalde dingen, zo ook deze keer dus.

En dit vond ik erover :

Wapenstilstandsdag

Foto genomen juist na het ondertekenen van de Wapenstilstand op 11 november 1918 in het bos van Compiègne. Op de voorgrond Maarschalk Foch (tweede van rechts), geflankeerd door twee Britse officieren: schout-bij-nacht Hope (uiterst rechts) en admiraal Wemyss. De wagon was aan Foch geschonken door de fabrikant, Compagnie Internationale des Wagons-Lits.[1]
Wapenstilstandsdag op 11 november is een jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.
In BelgiëFrankrijk en Servië is Wapenstilstandsdag een nationale feestdag. In België wordt sinds 1922 ieder jaar op deze dag, in aanwezigheid van de Koning, de wapenstilstandsceremonie gehouden aan het Graf van de onbekende soldaat, eerst om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te gedenken, maar nadien ook die van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen in de wereld. De Poolse nationale feestdag, Dag der Onafhankelijkheid (Narodowe Święto Niepodległości), op 11 november is ook gerelateerd aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.
Ook in het Verenigd Koninkrijk en het Britse Gemenebest wordt uitgebreid bij deze dag (Remembrance Day of Armistice Day) stilgestaan. Oudstrijdersfamilies uit deze landen komen in groten getale naar Ieper om bij de Menenpoort een dodenwake voor de oorlogsslachtoffers te houden. Het symbool voor de herdenking is de klaproos (Engelspoppy). De Verenigde Staten kennen Veterans Day. De dag heet in Frankrijk en het Franstalig deel van België jour du Souvenir of jour de l'Armistice.
In Nederland vindt de dodenherdenking plaats op 4 mei. Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Duitsland kent de Volkstrauertag voor de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog op de zondag het dichtst bij 16 november, de tweede zondag voor Advent.

Reacties

  1. Hopelijk maken we dat nooit meer mee al zou een oorlog in deze tijd er wel anders uitzien maar niet minder verwoestend kijk naar het Midden Oosten! Het is vandaag echt een winterse dag, fris en regenachtig geen weer om er iemand door te sturen.We hadden een etentje gepland in een bistro in de buurt maar het werd snel heel en terug al heeft het wel gesmaakt. Voor de rest wordt het puzzelen , kruiswoordraadsels oplossen of TV kijken, ik neem een luie dag vandaag! En die speculaas zou ik maar laten voor wat die is hahaha... nog een hartelijke groet!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

een fijne vrijdag . . .

Het is weeral maandag . . .