15 augustus . . .

We waren ook nog in Duitsland toen het half oogst was, 15 augustus dus.  Onze Lieve Vrouw Hemelvaart noemt men het ook, bij ons is dit een feestdag en vooral een vrije dag voor de werkende mens, maar in andere landen is dat niet altijd zo, het hangt ook een beetje van de streek zelf af.
De de Rooms-katholieken wordt dit als een feestdag gevierd en ook zo in Duitsland.  We weten daar in welke kerken een speciale eredienst wordt gehouden maar we gaan daar niet naartoe.  Ze wijden daar dan ook op die dag of omstreeks die tijd, want ook in Duitsland zijn er veel te weinig pastoors om overal te gelijk te kunnen aanwezig zijn om de kerkdiensten te verzorgen.
In Gengenbach weten we dat ze steeds heel mooie grote kruidenbussels maken en die laten wijden in de kerk.  Omdat dat toch daar in de buurt waren zijn we er eens naartoe gegaan en hebben wat beelden geschoten in de kerk, het was al wel een dag of 3 geleden dat die bloemen in de kerk werden gewijd maar ze stonden er toch nog redelijk mooi bij.  In de kerken is het dan ook fris, ook al was het toen tamelijk warm buiten.
In andere streken maken ze lange ruikers met bloemen of kleine korte om de kinderen mee te geven die mee naar de kerk gaan en ook bloemen willen offeren.  Want dat is het eigenlijk dat men doet, men wil wat offeren wat er op de velden groeit en bloeit.


Deze kruidenbussels zijn dus achterkant ook mooi in mekaar gewerkt en geweven, hoe ze dat doen weet ik niet maar er wordt werkelijk veel tijd in gestoken en meestal werken ze daar dan ook met een aantal mensen tegelijk aan.  Hoe dat allemaal in zijn werk gaat weet ik niet maar ik vertel maar wat ik hoor van mensen die daar mee bezig zijn geweest.
Ook wordt er jaarlijks een eerste prijs toegekend maar of dat werkelijk ook wat opbrengt weet ik ook niet, of is het gewoon maar de naam dat je gewonnen hebt die telt ?!

'k Heb even opgezocht over welke kruiden het hier meestal gaat :  Alant, Sint-Janskruid, alsem, Bijvoet, Boerenwormkruid, Duizendblad, Toorts, Echte kamille, Tijm, Valeriaan, IJzerhard (Verbena), Graansoorten.

Reacties

  1. Bij ons thuis vierden we op 15 aug Vive Marie ttz alle Maria's werden in de bloemen gezet. Ik zie dat je vandaag weer druk bezig was... ik heb gisteren gewassen omdat ik vreesde dat het vandaag niet zou drogen.Intussen is het ook al gestreken en netjes in de kast opgeborgen. Vandaag nog wat in de tuin bezig geweest maar met mate want ik wil mijn rug niet op verkeerde ideeën brengen haha. Geniet nog van een rustig avond Chris en tot de volgende!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fijn weekend !

weekend !!!