Zaterdag, laatste dag van het oude jaar 2022, koekenzingen in Rotselaar !


Het is zaterdag en tevens de laatste dag van dit jaar, dus deze nacht gaan we over naar een nieuw jaar 2023 en worden we wakker in dat fonkelnieuwe jaar, ook benieuwd wat dit nieuwe jaar ons allemaal zal brengen ?!

We gaan echter eerst nog deze zaterdag moeten doorheen spartelen, al is het nu wel weekend en zijn de mensen voorbereid om ook het einde van dit jaar uit te wuiven en aan het nieuwe te starten, meestal met eten en drank en wat nog allemaal, pakjes komen er dan soms ook bij te pas, worden er nog nieuwjaarsbrieven gelezen hier en daar ?!  Geen idee eigenlijk, dat weet je pas wanneer je nog kleine kinderen hebt die al ietwat kunnen lezen of schrijven en die ook een gedichtje weten van buiten te leren !  Zo ging dat vroeger maar ik vrees dat ook deze gewoontes stilaan gaan vergeten worden en niet meer worden in stand gehouden in de scholen.

Wat er hier in de omgeving ook wordt gedaan op oudejaarsdag : koekenzingen !  Dan gaan de kinderen tot op de middag bij buren en bekenden rond om een nieuwjaar te gaan wensen en tegelijk hopen ze op een centje of krijgen ze koeken, of mogen ze zelfs kiezen wat ze graag hebben, het kan zelfs chips zijn en dat is ook lekker, mag ik ook, het hoeft niet altijd zoetigheid te zijn !  Hier in de gemeente worden zelfs waarschuwingsborden gezet om de mensen die onderweg zijn te verwittigen dat er kinderen op straat kunnen zijn en om hun aan te manen om de snelheid te minderen en de kinderen te laten doen waar ze mee bezig zijn : zingen om wat binnen te halen, eender wat.  

In onze tijd waren dat appelsienen, mandarijntjes, klein reepjes chocolade en nog allerlei wafeltjes en wafels, soms zelf gebakken, van die kleine nicknackjes met suiker versierd, ook koeken met suiker bedekt aan ene kant, of met chocolade, het was in onze tijd heel wat minder maar we deden het toen toch ook !  Dit is ook weer een gewoonte die gaat verloren gaan in alles wat er nieuw op de markt komt om de kinderen wat verpozing te brengen, nu zijn het meestal spelletjes van hier en daar die ze kunnen op hun gsm zetten of dergelijke en nog zo van die dingen allemaal, gamen op de computer, het kan allemaal tegenwoordig.

Als de kinderen er maar plezier aan hebben, dat is wat wij ervan gemaakt hebben door de tijden heen, mijn kindertijd ligt dan ook al vele jaren achter mij maar toch weet ik er nog heel veel van, dat ligt nog goed vooraan opgeborgen in mijn geheugen, ik heb eigenlijk een mooie jeugd gehad, we mogen nog niet klagen, als je merkt dat er nu kinderen zijn die in de oorlog bijna niks hebben om zich goed te voelen, dat ze misschien niet naar school kunnen gaan of dat ze moeten vluchten naar betere oorden, dat is andere koek om in dezelfde terminologie te blijven !

En was het vorige jaar mooi geweest voor jullie ?!  Voor de ene zal dat wel zo zijn, voor anderen dan weer hebben dit jaar iemand moeten afgeven, een dierbare verloren, het kan allemaal zijn, en die kijken er dan ook met andere ogen op terug maar geen nood, een nieuw jaar en misschien ook weer nieuw leven, zo kan het dan ook weer verlopen, dat weet je zelf niet vooraf en dat heb je niet in de hand !

Zelf heb ik ook een paar personen verloren waar ik heel erg aan gehecht was, mijn echtgenoot, mijn tante die meer dan honderd was geworden, nog iemand dierbaar waarom ik heb geweend, ik kreeg het er erg zwaar mee allemaal, op een bepaald moment komt dat alles weer op hetzelfde moment naar boven en dan moet je dag eraan geloven, dan denk je weer aan niks anders meer, dat is zo een dag dat je bij het minste weg bent en dat de traantjes komen . . . maar daarna gaat het weer rustig verder, net of er is weeral niks aan de hand geweest, zo mag het ook wel eens zijn.  En ik heb plezier gemaakt ook met de jongere telgen uit de familie, ach, alles gaat verder, in het leven staat er niks stil, het verandert van dag na dag en zo is het goed.

Ik hoop dat jullie ook met welbehagen kunnen terug kijken op het bijna voorbije jaar, in ieder geval kan je nu zeggen : ik ga van het komende jaar een heel mooie jaar maken, hoe je dat doet, eender wat je ook doet, doe het dan ook goed !  En vergeet vooral niet dat de tijd die je laat voorbij gaan, nooit meer terug komt, nadien kan je er spijt van krijgen dat je dit of dat niet hebt gedaan maar het is dan te laat, daar had je maar eerder moeten aan denken.

Dus zoals een Nederlandse zanger ons heeft voorgezongen : Leef, alsof het je laatste dag is, leef, alsof morgen niet bestaat, leef !!!

Voor iedereen dus een heel fijn 2023 en dat het voor jullie een mooi jaar mag worden, in een goede gezondheid, in vrede en vreugde en dat je steeds mag blijven doen wat je graag doet, eender wat het ook maar is, doen en niet uitstellen . . . want daar komt afstel van !  Gelukkig zijn, zingt Van het Groenewoud . . . !


Ik wens je een jaar
als een alfabet.
Met alle letters van A tot Z,
van Arbeid, Blijheid, Creativiteit
tot Zegen, Zon en Zaligheid.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Fijn weekend !

weekend !!!