Vrijdag, een heel fijne dag en gelukwensen !



Vandaag ben ikzelf jarig, ik ga mezelf daarom eens even in de bloemetjes zetten, het is mooi geweest in de voorbije zomer maar nu gaan we terug naar het wintergedeelte van ons leven toe, al voel ik me nog niet oud.  Geloof me vrij, in mijn hart voel ik me nog maar zo rond de veertig, ik voel me nog goed en ik voel dat ik nog wel wat mee kan ook . . . al komt er hier en daar wel iets meer sleet op alles dan het voordien was, ik kan nog een beetje mee met alles wat reeds vernieuwd werd in de voorbije jaren, ik moei me nog met alles waar ik wat over weet, ook al is het iets van vroeger, het wil niet zeggen dat het daarom minder goed was.  Ook in mijn jeugd waren er zaken die we beter maar snel willen vergeten maar er waren ook bepaalde dingen die toen in mijn ogen beter waren dan nu.  Ik ga hiervan geen voorbeelden geven maar dat zullen al die nu mijn leeftijd hebben, wel kunnen beamen, het was toen ook goed maar je moet mee met je tijd en dat doen we in de mate van het mogelijke.

Op deze dag ben ik nu 76 geworden, de leeftijd die mijn echtgenoot ook had toen hij is overleden, ik hoop dat er nog voor mij ook wat jaren zijn weg gelegd dat ik me hier nog kan handhaven en mocht dat niet meer het geval zijn, iedereen wordt immers steeds weer een dagje ouder, dan moeten ze me maar in een rusthuis stoppen.  Dat doet me eraan denken dat ik misschien mijn aanvraag voor een rusthuis eens moet herzien, toch ook mijn voorzorgen nemen voor wanneer het ooit eens nodig zou kunnen zijn, je weet nooit wanneer het noodlot toe slaat !  Maar daar mag een mens niet op hopen, tenminste, dat doe ik toch niet, ik hoop dat ik zoals een groot aantal van de oudere mensen in onze familie, vooral vroeger reeds, toch ook echt wel oud zijn geworden, een aantal zijn over de 100 geworden en een groot aantal zweefden tussen de 90 en de 100 jaren, als je dan zoals mijn dit jaar overleden tante de 102 hebt gehaald, dan weet je dat ik uit een sterk geslacht kom, ook al zijn er wel mensen die reeds vroeg zijn overleden zoals mijn eigen moeder.  Maar bepaalde ziektes die toeslagen op jonge leeftijd, wel daar kan je niks aan veranderen, als je daar dan door komt te overlijden, dan wil dat niet zeggen dat ook anderen daaraan kunnen lijden.  Al zijn bepaalde soorten ziektes wel aanwezig in de familie, langs beide zijden, als je lot anders ligt dan is dat mooi meegenomen, slaat het tegen is het ook zo, daar heb je zelf niks aan te zeggen en misschien maar goed ook !

Ach, als je verjaart dan denk je aan allerlei dingen, er spoken allerlei gebeurtenissen doorheen je hoofd, wat mij de laatste jaren het meeste heeft getroffen was het overlijden van een pasgeborene in de familie, dat deed pijn, bij iedereen die er van ver of van dichtbij bij betrokken was, alsook het overlijden van mijn eigen vader, dat heb je zelf van dichtbij meegemaakt maar het was nu eenmaal niet anders.  Voor zulk soort overlijden wil ik tekenen al waren die laatste tien jaren voor hem er te veel aan, je leeft in een andere wereld en je weet niet meer wat er voordien allemaal is voorgevallen, dat moet heel erg zijn, je kan alleen verder gaan op wat anderen vertellen, hij wist geeneens meer dat mijn eigen moeder jong ws overleden, wat hem veel pijn deed.  En toen ik hem de eerste keer na zijn herseninfarct had gezien, toen bekijk hij me toen ik de kamer binnen kwam . . . en vroeg naar "ons mama", waar die was.  Dacht hij misschien eerst dat ik haar was, ik droeg toen nog dagelijks een bril en ja, ik had wel wat van haar weg in dat opzicht.  Het was een slag in zijn gezicht dat we konden opmerken toen er werd gezegd : mama is reeds jaren geleden overleden, weet je dat niet meer !?  Neen, hij wist het niet meer, net zoals zovele andere dingen, het bracht bij ons ook heel wat verdriet met zich mee, er werd voor hem gezorgd en we waren met onze zorg niet alleen.

Je kan nu even de resultaten van je leven overlopen, de mooie dingen, minder mooie dingen, zaken die je nu wel anders bekijkt dan toen, en ja, we moeten vooral de mooie momenten koesteren die er toch ook waren, al is het maar gewoon eens een nacht goed kunnen doorslapen en pas rond negenen uit je bed komen !

'k Hoop op nog een lang leven en ik wil genieten zo lang ik kan, al is het maar gewoon van een glaasje wijn op tijd en stond en tussendoor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleindochters eens zien, meer kan je op mijn leeftijd al niet meer verlangen.

Nog een heel fijne dag en wanneer ik over vandaag wat te vertellen heb, wel dan zal ik dat op maandag nog wel op mijn blog zetten !  Nu ga ik genieten van mijn eigen verjaardag en ik hoop dat we er het beste kunnen van maken, op een fijne toekomst !!!






Reacties

  1. wat een toeval Chrisje dat ik net vandaag kom bij lezen !
    ik wens je een bijzondere mooie dag en nog vele goeie jaren en niet te veel denken aan rusthuizen , maar genieten van elke dag en ji kan nog veel , pas 76 !!
    ik wou hier een mooi plaat je zetten , maar kan het niet
    PROFICIAT VAN HARTE !! van ani

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkige verjaardag Chris!!! En nog een fijne dag gewenst x Alfy

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook langs deze weg kom ik je een gelukkige verjaardag wensen Chris en .. nog veel gezonde jaartjes daar in je app. want je bent echt nog te goed om al opgesloten te zitten in een home of zo!! Geniet van je verjaardag!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik weet dat ik me nog goed voel maar het is vaak snel gebeurd en dat hebben we in onze familie al te vaak gezien in de voorbije jaren, het mag soms niet zijn dat ze gelukkig zijn samen, de ene wordt weggerukt en overlijdt, de andere krijgt een ongeval, nog anderen hebben een ziekte die ze niet kunnen overwinnen, het is steeds erg om afscheid te nemen en dat hebben we in die laatste tien jaren ontelbare keren gedaan, ook vrienden die vielen onder een bepaald voorval, en dan denk ik steeds : het is de ouderdom die je zelf hebt die dat met zich mee brengt ! Niet gaan doemdenken en je opsluiten, want zo ben ik dan ook wel weer een beetje, in dat opzicht heb ik wat weg van mijn vader zaliger. Maar ik wil zelf doorgaan die wil is heel sterk bij mij en ik wil me ook steeds van mijn beste kant laten zien als je naar buiten komt. Ach en deze morgen had ik al met een aantal van de mannelijke inwoners van onze blok een fijn gesprek, de ene vergezelde me naar het warenhuis, ze zijn allemaal wel al op leeftijd maar ze kunnen nog heel goed uit de voeten ! Ik zag al dadelijk wie er gewoon was van een wandeling te maken doorheen ons dorp en misschien nog wel verder ook, zelf zou ik dat wel meer moeten doen, als alles wat dichterbij was gelegen dan deed ik dat ook wel meerdere keren. En die klim naar de stenen muur hier die zou ik er dan wel elke keer voor over hebben, ook al was die in Kessel-lo nog wat groter, alleen is het hier een gedeelte van diezelfde heuvels eigenlijk waarvan er in de buurt wel meerder zijn en die zich toch uitstrekken tot in Sint Joris Winge, een heuvelig parcours als je dat moet doen of wil gaan doen, het is er in de zomer echt wel heerlijk om in rond te wandelen, ik neem dan meestal de berg hier vlak naast de verbindingsbaan van Aarschot met Leuven, dat is het dichtste bij en daar maak ik dan een fijne wandeling van, al is die niet zo lang als de ander van de muur zelf ! Maar wat ik het liefste van alles deed was gaan fotograferen in Kessel-lo, heel rustig op mezelf en tijd nemend om alles vast te leggen wat je aan veranderingen ziet . . . zo kan het ook . . . en het bracht me steeds de rust die ik nodig had ! Nog een heel fijne dag en bedankt dat jullie allemaal zoveel hebben gereageerd op mijn verjaardag, ik voel me al snel weer wat kwieker en jonger als ik naar buiten kan, maar voor vandaag wil ik toch eerst proberen van alles te bekijken wat ik op mijn oude digicorder heb opgenomen om volgende week over te schakelen naar de nieuwe die hier net voor mijn verjaardag is aangekomen, ik had die zelf wel aangevraagd !
    Groetjes voor iedereen, geniet van de dagen en leef alsof het je laatste dag zou zijn !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fijn weekend !

weekend !!!