Woensdag, gelukkig al wat frisser !

 


Het is nog wel morgen maar ik heb toch al snel mijn rolletjes vooraan naar beneden gelaten zodat de zon niet meer in de slaapkamers schijnt !  Misschien zal je dat raar vinden maar ik wil mijn woning wel eens afgekoeld krijgen en die warmte van de voorbije weken blijft toch steeds wat in de muren zitten, ook lijkt er telkens warmte te komen uit de kasten wanneer je die weer terug open doet !

Voordien was ik reeds wat wakker, bleef nog even liggen maar daarna toch maar opgestaan en toen ik in de keuken bezig was met mijn ontbijt en dergelijke, het raam van dat keukengedeelte staat dan steeds vierkant open, kwam er een nare geur naar binnen.  Ik denk dat de hond van de buren zijn gevoeg had gedaan in het grasperkje of misschien zelfs op het terras . . . en dat ligt vrij dicht bij mijn keuken raam . . . met het gekende gevolg.  Dat is echt niet aangenaam maar ja, je kan dat een dier niet verwijten, dat heeft andere oorzaken maar toch . . . 

En ik die eraan dacht om mijn vloer eerst eens even een goede beurt te geven, misschien zou dat ook mee toe bijdragen tot een goede afkoeling van het geheel . . . maar ik meen dat er meer voor nodig is om die warmte weer gans buiten te krijgen, laat ons maar verder doen zoals we bezig zijn, het gaat nu goed en we zien wel hoe we er weer vanaf geraken.  Straks denken we terug aan die heerlijke warmte, ik heb er niet echt last van gehad maar ik weet zelf ook wel dat ik me moet gedeisd houden wil ik die tijd door geraken, ik had er als kind al last van en ook nu nog ben ik dan heel voorzichtig met wat ik doe en wat ik zou willen doen, dat zijn twee zaken maar soms zou je echt wel te veel kunnen doen, en zeker met deze warmte.  Het was immers zo dat je nu ook weer niet goed terug afgekoeld geraakt, al hebben we daarvoor wel een goede ligging, ik zet telkens in de vroege morgen mijn raam aan het keukengedeelte vrij vroeg gans open zodat er ook koude lucht naar binnen komt en dat scheelt, echt waar !

Als ik dan in de morgenuren ook echt mijn bed ben uitgekomen en ga ontbijten dan is het er vaak vrij fris te noemen, ja, je zou nog in de tocht terecht komen, was het niet dat ik me achteraan opzij wel heel veilig daarvoor voel al is het daar na een tijdje wel vrij fris, zeker wanneer je de schuifdeur nog wat bij open durft zetten.  Wanneer ik rond loop in huis durf ik dat wel doen maar veel vroeger doe ik het niet. Ik had immers wat last van de keel en mijn klieren waren danig gezwollen in de buurt van mijn oren, zo erg zelfs dat ik er oorpijn van kreeg, wat het precies was weet ik niet maar nu pas is dit zo goed als gedaan. Dan denk ik vaak : nu is het voorbij maar eer het dan weer avond is, voelt mijn keel weer wat ruwer aan zodat ik denk dat ik er weer mee zit maar neen, ik weet niet wat het is maar het komt telkens terug, raar maar waar.  

Zelf dacht ik dat het kwam door de hitte en droogte omdat je toch in die droge lucht steeds zit, het scheelt natuurlijk wanneer je wat aan het koken bent maar ook daaraan heb ik in de voorbije weken niet veel tijd besteed.  Wel kookte ik wat boontjes om koud bij een slaatje te eten en ook aardappelen, die kon ik daarna opbakken of gewoon koud eten in datzelfde slaatje, het was allemaal mogelijk maar veel heb ik niet aan het kookvuur gestaan, was ook niet nodig, veel bakken heb ik dus ook al niet gedaan, wel iets natuurlijk, wanneer je iets lekker wil klaar maken dan hoort het er wel bij maar verder probeerde ik dat steeds in de vroege voormiddag te doen terwijl dat keukenraam steeds open stond, zodoende werd die warmte verdeeld en ging naar buiten toe.

Ach, als het niet meer is dan die warmte tijdens de zomermaanden, dan mogen we ons gelukkig prijzen dat het niet meer is eigenlijk.  Op de plekken waar er bosbranden zijn en dergelijke, dat vind ik veel erger, wanneer je ziet dat die vuurzee dichter naar je woning toe komt, dat moet erg zijn omdat je dan al dadelijk denkt om dat te moeten gaan verdedigen maar tegen vuur heb je echt geen verhaal, dat slaat om zich heen en vernielt alles wat het tegen komt op zijn weg.  Ik heb medelijden met de mensen die zo al hun hebben en houden in het vuur zien verloren gaan en dat ze weten dat ze nu weer van nul moeten beginnen, dat moet erg zijn, dat ontneemt je alle weerstand en de vreugde van te mogen leven is dan wel heel groot maar waarmee moet je dan leven, heb je nog wel iets om voor te leven !  Ben je alleen en waar begin je dan weer opnieuw ?!  Het zou voor mij echt wel een grote klap zijn, je hebt dan immers geen dak meer boven je hoofd en je kan misschien wel ergens naartoe om weer terug met een nieuw leven te beginnen . . . maar waar begin je dan dadelijk aan ?!  Ik zou het besterven als ik mijn woning zou zien in vlammen op gaan, het was mijn alles dat daarin stak, mijn laatste centen die ik had opgespaard, alles, mijn herinneringen ook, al waren die niet altijd even goed die hier werden gemaakt, het was het toch waard om hier te leven . . . !

Raar wat die beelden van die verwoestende vlammen toch bij een mens kunnen in werking zetten, je overdenkt dan hoe het zou zijn wanneer je dat zelf aan de hand had en gelukkig is het niet zo.  Maar een antwoord op alles en nog wat is er niet voor dat alles, gelukkig maar dat we nog hier leven waar dit niet zo aan de orde is eigenlijk, waar het nog wat beter is om te leven, ja ook dat moeten we even overdenken maar het is eigenlijk wel zo.

Nog heel fijne verkwikkende dagen wens ik iedereen toe en denk ook eens aan al die mensen die dit hebben meegemaakt, je wil zeker niet in hun schoenen staan, blij zijn dat we er zijn aan ontsnapt omdat we toch in een ander soort van klimaat leven waar dit niet zo echt aan de orde van de dag is.  Geniet van jullie vakantiedagen, ook al blijf je in eigen land maar het is er ook wel mooi, alleen moet je dat nog leren zien.  We zijn te veel verwend en verwachten altijd mooie en nieuwe dingen te zien, bekijk liever het gewone van je leven en probeer daar het beste uit te zoeken, er zijn zovele dingen die mooi te noemen zijn, ik hou vooral van het groen van onze omgeving maar daar is nu niet veel meer van te zien, het is jammer maar komt wel ooit eens terug.

Maak er een mooie dag van en denk er even aan, oost west, thuis best, geniet van alles !





Reacties

Populaire posts van deze blog

Fijn weekend !

weekend !!!