grote kuis !

Ja, ik wil jullie op een verkeerd been zetten !  Ik ben helemaal niet aan de grote kuis begonnen, geen denken aan, ik doe dat meestal wel in stukjes en ook nu heb ik weer één van die stukjes gedaan.
Maar ik wil het over onze frigo hebben, die is nog vrij nieuw, nog geen vol jaar oud denk ik nu.  Van wanneer we die hebben weet ik niet meer precies maar daar kan het factuur ervan wel helderheid in brengen, alleen gaan we dan nu niet opzoeken.
De koelkast was dringend aan een onderhoudsbeurt toe, ik was daar tussendoor wel een stuk van uit en zorg steeds dat alles proper is.  Maar blijft hier of daar toch soms wel wat over van wat er in je koelkast wordt bewaard, kleine restjes maar ze kunnen hinderlijk worden als er geuren mee gemoeid zijn.
Op een blauwe maandag besloot ik eraan te beginnen, gisteren dus.  Ik zette alles klaar, kwestie van niet te moeten zoeken naar dit of dat, ook een product dat vrij veel vlekken kan weg werken hier en daar.  Niet dat het iets speciaal is maar een gewone allesreiniger eigenlijk.  Als er ergens een vlek blijft zitten doe ik dat meestal erop en ga erover met een stuk keukenrol, al snel verdwijnt alles.  Nadien nog er eens over gaan met proper water en afdrogen, dat is de boodschap.
Onze koelkast is er eentje van de laatste generatie en die heeft wel zo een beetje voordelen, maar niet alles is steeds zo mooi als het lijkt.  Zo moet je de leggers eruit halen, dat is normaal zal je zeggen.  Ja, dat is zo, maar daar zitten ook contacten in om de led's te doen branden, die kan je dus niet mee afwassen, ja, was het maar zo gemakkelijk als ik hier zet.  
Je neemt dus de leggers eruit, ik leg ze meestal op mekaar op een stapel, heel veilig zodat ze niet kunnen vallen want dan hebben we stukken, is immers uit glas.  Ik was de koelkast  uit en begin daarna aan de leggers.  Die ontmantel ik helemaal, ik neem er de sierstrip af, dat gaat eenvoudig door ermee te schuiven tot over de rand en je hebt ze in je handen.  Daarna de contacten waar je de lichten doet mee branden, die zitten in een grotere omkadering, schuift over het glas maar er zijn wel twee hoeken aan dus voorzichtig daarmee.  En dan was ik als laatste dat glas af, droog alles voorzichtig af en zet er daarna alle stukken terug op, ziezo, dat is klaar.
Maar dan is het telkens zoeken hoe die leggers wel in de koelkast moeten liggen, kwestie van alles kwijt ge geraken wat je wil koel houden.  Daar heb ik een oplossing voor : een foto ervan maken terwijl er nog alles in staat en ligt zoals het is, kwestie van niks kwijt te spelen dat je nog nodig hebt en alles er terug in te krijgen.  Die foto print ik uit op een blad, in het groot dus, zodat je alles goed kan terug in de juiste orde zetten, orde moet er zijn !
Dus die koelkast uitwassen is alles bij mekaar wel vrij vlot verlopen, alleen op die leggers met al die spullen eraan, daar zouden ze wel een iets eenvoudiger versie mogen op vinden.  Daar verspeel je heel wat tijd aan om alles terug in orde te krijgen maar ook door het er te moeten af nemen, het moet niet brutaal gedaan worden, heel voorzichtig of je hebt geen licht meer in je koelkast.  Want door die contacten verlicht je de onderliggende legger, niet allemaal zijn ze zo gemaakt maar wel het grootste deel.
Maar ja, eenvoudige dingen zoals één of twee lampjes opzij, die zijn er niet meer bij, het zijn nu van die led's die veel minder verbruiken, ik weet het wel, daar is het voor gedaan, alleen is het uitwassen geen fluitje van een cent meer, het vroeg hier bij ons toch een anderhalf uur, maar ik moet zeggen, het is wel degelijk gedaan.


Reacties

  1. Dat heb ik onlangs ook gedaan Chris kwestie van plaats te hebben om alles in te zetten met die komende Feestdagen en zondagavond valt heel ons bende hier binnen om de voeten onder tafel te steken dus dat wil wat zeggen.. ik weet wat gedaan de komende dagen! Maar ik vind nog wel een gaatje om hier nog eens binnen te wippen. Een goeie avond en dikke knuffel

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

een fijne vrijdag . . .

Het is weeral maandag . . .